Algemeen

Terug naar overzicht

Bacteriologie

28 november 2020

Bacteriologie

28-11-2020

In mijn blogs heb ik verteld over de parasitologie en veel over de moleculaire afdeling, aangezien daar de Covid diagnostiek uitgevoerd wordt.

Een andere afdeling, voor Corona meestal het grootste onderdeel van een microbiologie lab, is de bacteriologie. Hier wordt in diverse lichaamsmaterialen gezocht naar ziekteverwekkende bacteriën. Eenmaal gevonden dan volgt een identificatie en een gevoeligheidsbepaling, zodat de inzender weet welke medicatie voorgeschreven kan worden aan de patiënt.

Op LabMicTA zijn we op de bacteriologie voorzien van moderne apparatuur; een MaldiTOF voor de determinaties, Vitek voor gevoeligheidsbepalingen en een ent-robot voor het inzetten van kweken met een gekoppelde labstraat om via foto’s op een beeldscherm kweken af te kunnen lezen. De robotisering was in het begin flink wennen voor de microbiologie analist die toch voor het vak gekozen heeft vanwege het handmatige aflezen. Inmiddels kan iedereen ermee overweg en is het helemaal in de dagelijkse routine ingepast.

Op het bacteriologie lab in het AZP waan ik mij weer in onze oud-bouw in Enschede. Houten tafels, vlam op tafel om de entogen uit te gloeien en veel sneltestjes. Een volledige media bereiding maakt het compleet. Het lab is echter wel uitgerust met een Bactalert voor bloedkweken, een Vitek voor determinaties en een LISsysteem.


Voordeel van het gebruik van sneltesten is wel dat de analisten in basis heel goed weten wat de eigenschappen van een bacterie zijn. Mbv suikeromzettingen van diverse sneltesten komen ze tot een juiste determinatie. Deze kennis neemt af wanneer de snelle determinatie methode van de MaldiTOF gebruikt wordt. Maar met het grote aantallen kweken die we per dag te verwerken hebben, kunnen we bij LabMicTA niet meer zonder. Snelheid, klantgerichtheid en daarmee aandacht voor de patiënt zijn belangrijke pijlers geworden. Met alle voorzieningen en serviceverleningen kunnen we hoogwaardige gezondheidzorg leveren.  

Feedback