Algemeen

Terug naar overzicht

Voortgang op het lab

17 augustus 2020

Afgelopen week

Wat is er veel gebeurd sinds jullie kennis hebben gemaakt met het lab. Kort daarna is een eerste teststraat geopend en dat hebben we geweten. Zaterdag is er een nieuw record gevestigd van 500 geteste patiënten materialen. Ter vergelijking: in mijn eerste week op het lab testen we ca 150-200 materialen per dag.

Afgelopen week zijn extra analisten van andere afdelingen ingewerkt, zodat ze ook na de NL COVID missie flexibel inzetbaar zijn. Ook op dit lab is de druk op de vaste groep analisten is erg hoog. Een werkdag kan maar zo van 7u ’s ochtends tot 19u ’s avonds zijn. Ze werken hier 7 dagen per week en compensatiedagen na een weekenddienst kennen ze niet. Ze proberen om af en toe een weekenddag vrij te plannen per maand. Echte kanjers!

De labruimte is nog niet groter geworden. We werken met het team op ca 12m2 en noodgedwongen met twee personen in een kleine flowkast. Zo redden we het allemaal net.

Er zijn wel plannen voor uitbreiding van het lab, maar daarvoor is het idee om een piketkamer op te offeren. Dit levert uiteraard het nodige protest op van de nachtdienst. Voor een moleculair laboratorium zijn tenminste 2 ruimtes nodig om contaminatie in de test te voorkomen; een ‘schone’ ruimte en een om de patiënten materialen op te werken. De piketkamer zou een nieuwe ‘schone’ ruimte moeten worden. De huidige ruimte kan bij het lab getrokken worden, zodat er een extra flowkast geplaatst kan worden. We kunnen dan met meer analisten meer materialen verwerken. Hopelijk zetten deze plannen komende week toch door, want het is regelmatig overbevolkt.

Gelukkig is het tweede PCR apparaat (Lightcycler) gerepareerd. En een derde staat in de wacht om geïnstalleerd te worden. Deze moet eerst aangesloten worden op een apparaat dat stroomwisselingen kan opvangen. Via een oud-collega van LAbMicTA (nu werkzaam bij de betreffende firma)  is ondersteuning geregeld bij virtuele installatie.

Deze week

Er worden op meer locaties teststraten geopend. Bij zowel de ochtend- als middagdienst worden meer analisten ingezet. Analisten en administratief personeel van het centrale lab van BOG (Surinaamse RIVM) bieden komende week ondersteuning. De materialen die zij zelf verwerken worden dan ook naar het lab in het AZP gestuurd. Met meer mankracht gaan we het dan hopelijk redden om alle materialen verwerkt te krijgen en binnen geschikte tijd.

Zondag heb ik genoten van mijn eerste vrije dag. Met een aantal van het NL team hebben we een mooie wandeling gemaakt naar de Peperpot plantage. Vroeger was dit een koffie plantage. Helaas zijn de voormalige koffie- en cacao fabriek niet meer in werking en sterk verwaarloosd. De plantage is echter een natuurpark geworden waar we veel aapjes gespot hebben.

  

Helemaal bijgetankt ga ik aan de slag in de middagploeg. In de ochtend ben ik kort mee geweest naar het lab om nieuwe NL collega’s te introduceren. Er is een rustige start op maandag aangezien er gisteren geen teststraten open waren. Er was een zelfs een moment om een gezamenlijke koffiepauze te nemen.

Al zit onderstaand er voorlopig nog even niet in…….

Feedback