Algemeen

Terug naar overzicht

Parasitologische klik

14 augustus 2020

Wanneer je ergens nieuw binnenkomt heb je bepaalde personen die nog even aan je moeten wennen, maar gelukkig ook mensen waarmee je het direct goed kan vinden. In dit geval had ik direct een goede klik met meneer Dew. Onze gemeenschappelijke interesse: parasitologie.

Bij LabMicTA is parasitologie mijn aandachtsgebied. LabMicTA is een van de landelijke centra voor parasitologische diagnostiek. Dit houdt in dat we oa. feces- en bloedmonsters of digitale casussen van bv. ectoparasieten (mijten, luizen, vlooien, etc) kwalitatief en kwantitatief beoordelen, alvorens dit wordt rondgestuurd als kwaliteitscontrole naar verschillende laboratoria in Nederland. Daarnaast geef ik regelmatig nascholingen malaria- en fecesdiagnostiek voor collega-analisten in het land.

Terug naar mijn parasitologie maatje in Paramaribo. Meneer Dew heeft in de eerste week van mijn verblijf in Suriname zijn 60e verjaardag gevierd. Dit is officieel de pensioengerechtigde leeftijd in Suriname. Meneer Dew ziet zich echter nog niet zitten achter de geraniums en blijft halve dagen werken. Dit betekent dat hij tot 11u (ze starten al om 7u) sneltesten voor feces inzet en verdere voorbereidingen treft, zodat een andere analist het om 11u over kan nemen.

Ik ben meestal op het moleculaire lab te vinden om alle COVID aanvragen te verwerken, maar soms heb je even een rustig plekje nodig om op de computer wat uit te werken. Meneer Dew gaf aan dat hij op zijn lab wel een plekje over heeft. Zo raken we regelmatig in gesprek over parasieten.

Hij vertelt dat hij als eerste analist in Suriname Trypanosoma cruzi onder de microscoop heeft gezien. Deze parasiet kan je in een bloedpreparaat zien en veroorzaakt de Ziekte van Chagas (https://nl.wikipedia.org/wiki/Ziekte_van_Chagas).  Hij heeft in de loop der jaren meerdere roofwantsen of ‘kissing bugs’ verzameld die de ziekte over kunnen brengen.

Ook op dit lab worden steeds minder parasieten gezien. Mensen ontwormen, met name de kinderen, vaak twee keer per jaar. Dit resulteert in veel negatieve uitslagen op het lab in Paramaribo.

Heel toepasselijk vandaag het artikel in de Surinaamse krant. In dit artikel staat een discussie over welke parasieten beschermd moeten worden. Ze bedoelen helaas niet de parasieten die klachten veroorzaken bij de mens…..

Op de vraag wat de meest geziene parasiet is op dit lab, vertelt meneer Dew dat hij af en toe een protozoa (eencellige parasiet) ziet. Op het moment van dit gesprekje is hij bezig om een preparaat te beoordelen en ziet een Strongyloides larve (https://nl.wikipedia.org/wiki/Strongyloides_stercoralis). Dit is de parasiet die hij nog met enige regelmaat tegenkomt.

Wormeieren worden in relatief lage aantallen uitgescheiden in de feces. Om de opbrengst te verhogen passen we een concentratie methode toe. In Suriname wordt dit ook volgens de Ridley methode gedaan, maar niet met een commerciële kit, waarbij een zeef gemonteerd is op een plastic buis, maar mbv losse buizen en potjes. Een gaasje dient als zeef.

  

Na het vieren van zijn 60-jarige feestje blijkt hoe dankbaar en trots meneer Dew is op zijn collega’s. Op de deur van elk lab hangt hij onderstaande woorden. Hoe toepasbaar op vele afdelingen met meelevende collega’s en een mooie afsluiting van deze blog.

Note: Deze blog is geschreven met toestemming van meneer Dew

Feedback