Algemeen

Terug naar overzicht

Kennismaking met het lab

7 augustus 2020

Na een goede vlucht en een hele uitgebreide gezondheidscheck zijn we goed in het zonnige Suriname aangekomen. Helemaal in de startblokken om op het lab te beginnen. Zaterdag krijg ik alvast een korte rondleiding, omdat het NL team dat de afgelopen weken op het lab heeft gewerkt ’s middags naar huis vliegt.

Op maandag mag ik echt aan de slag. Het labteam bestaat uit 7 personen, waarvan 4  ervaren analisten en 3 personen die nu ingewerkt worden aangezien het aantal ingestuurde materialen flink gestegen is.

Op het laboratorium van het academisch ziekenhuis in Paramaribo (AZP) worden de Corona aanvragen vanuit de ziekenhuizen onderzocht. Er is ook een centraal laboratorium van het BOG (Surinaamse RIVM). In dit lab worden de screeningskweken van overige patiënten getest. Daar wordt echter alleen van 7-15u gewerkt. Na 15u worden de materialen van het centrale lab doorgestuurd naar AZP.

Gezien de hoge aantallen positieve testen moet er nog meer getest worden onder de bevolking. Sinds woensdag is er een teststraat ingericht. Maandag zal er nog een geopend worden. Hierdoor neemt het aantal aanvragen nog meer toe. Het wordt komende week een hele uitdaging om met de beperkte middelen alles te kunnen verwerken.  

Volg het team een dag op het lab:

 

Liza is onze vroege vogel. Ze start ’s morgens al om 6.15u met het sorteren van de materialen, voert de patiëntgegevens in en schrijft alvast labnummers op kleine buisjes.

  

De dagploeg werkt van 7-15u en kan direct beginnen met de voorbewerking van het testmateriaal. Ik meng materialen goed en Meggie schrijft nog wat extra buisjes. 

 

Gary is een van de 3 ervaren analisten. Hier is hij bezig om het genetisch materiaal uit het ingezonden testmateriaal te isoleren. Het Coronavirus bevat RNA als genetisch materiaal. De isolatie wordt sinds kort middels een geautomatiseerde methode uitgevoerd.

   

Dan mag ik ook zelf aan de slag. Gary houdt nauwgezet in de gaten of het allemaal goed gaat. Na een paar dagen kan ik een vinkje op de vaardighedenlijst zetten.

 

Hoofdanalist Mireille is bezig om de PCR voor te bereiden (foto links). Het geïsoleerde genetische materiaal wordt middels een real-time PCR methode vermenigvuldigd en gelabeld, zodat het aangetoond kan worden. Indien het Corona virus aanwezig is in het patiëntmateriaal, verschijnt een rode S-curve en rode markering bij het betreffende labnummer. Bij een negatieve uitslag zie je een horizontale groene lijn en groene markering (foto rechts).

 

Om 15u start de middagdienst. Princes neemt de taken over en wij mogen om naar huis.

Lees meer: Hoe worden patiënten in Suriname bij een positieve test in isolatie geplaatst?

https://www.ggdtwente.nl/actueel/blogs/in-kff-isolatie?highlight=WyJpbHNlIl0=

Feedback