Algemeen

Terug naar overzicht

NL Covid missie Suriname

30 juli 2020

Ook Suriname heeft te maken met het coronavirus (COVID19). Het leek een lange tijd goed te gaan en bleef de teller op nul staan. Het aantal besmettingen neemt echter sinds mei flink toe. De ziekenhuizen hebben een tekort aan medische faciliteiten en personeel.

Een team van medici met diverse disciplines uit Nederland ondersteunt de bestrijding van het coronavirus in Suriname. Er wordt in een estafette model van steeds 2 tot 3 weken nieuwe teams ingevlogen. Een paar weken geleden werd er een oproep geplaatst voor laboranten microbiologie. Hier was mijn interesse direct gewekt en heb ik gereageerd. Ik ben van harte welkom!

Ik ben Kim, analist bij LabMicTA op de afdelingen bacteriologie en parasitologie. Op de bacteriologie wordt middels kweek en gevoeligheidsbepaling bepaald welke bacterie verantwoordelijk is voor de infectie en welk antibioticum hier het beste voor gegeven kan worden. Op de afdeling parasitologie wordt voornamelijk feces macroscopisch en microscopisch onderzocht op wormen en wormeieren. Maar ook andere lichaamsmaterialen worden onderzocht op aanwezigheid van parasieten en des te leuker is de puzzel wanneer het ‘beestje’ zelf wordt ingestuurd.  

De aanwezigheid van het coronavirus wordt m.b.v. moleculaire technieken (PCR) bepaald. M.b.v. deze technieken wordt het genetisch materiaal van het virus aangetoond. Op de moleculaire afdeling wordt sinds maart op volle kracht gewerkt aan de coronadiagnostiek, soms wel tot ver na middernacht.

Met deze moleculaire technieken heb ik wat minder ervaring. Maar ik hou wel van een uitdaging en probeer ik me zo snel en goed mogelijk te verdiepen in de werkwijze. Aangezien er al een team voor mij in Suriname is, is er al veel werk verzet. Ik kan hier straks op inhaken en verdere stappen maken voor optimalisering van de coronadiagnostiek in Suriname.

Vrijdag 31 juli vertrekt mijn vliegtuig. De komende 3 weken zal ik jullie middels blogs op de hoogte houden van mijn verblijf in Suriname. 

Feedback