Coronavirus

Algemene informatie

LabMicTA voert Coronavirus-diagnostiek uit.


Zoals u misschien heeft gelezen op deze website, voert LabMicTA Coronavirus-diagnostiek uit voor de hele regio (Twente en de Gelderse Achterhoek) en voor een aantal instellingen en organisaties daarbuiten.

Het virus wordt rechtstreeks gedetecteerd middels een PCR op een keel-nasopharynx uitstrijk. Een doorgemaakte infectie met het SARS-CoV-2 virus kan gedetecteerd worden met een serologische test waarmee antistoffen worden aangetoond. Een betrouwbare serologietest wordt sinds 2 juni 2020 aangeboden door LabMicTA en Medlon (onze samenwerkingspartner hierin).

Het gebruik van antistof sneltesten, zoals aangeboden in de regio, kunnen wij op dit moment nadrukkelijk nog niet aanbevelen. Zie ook de NHG update d.d. 3 april betreffende sneltesten op SARS-CoV-2 (COVID-19)


Digitaal aanvragen via ZorgDomein:


Aanvragen voor coronadiagnostiek op materiaal van niet mobiele patiënten van huisartsen en verpleeginstellingen kunnen bij voorkeur via ZorgDomein worden ingediend. Hieronder vindt u een korte handleiding voor het aanvragen van corona diagnostiek in ZorgDomein:


Nog een extra tip voor artsen, die bij verschillende instellingen of praktijken werken en via ZorgDomein diagnostiek aanvragen: kunt u  - nadat u bent ingelogd in ZorgDomein - controleren of u op dat moment bij de juiste instelling of praktijk staat geregistreerd in ZorgDomein? Dit kenmerk komt namelijk mee met uw digitale aanvraag. Als dit kenmerk afwezig is of verkeerd staat ingesteld, heeft dat gevolgen voor degoede verwerking van uw aanvraag bij LabMicTA.


Aanvraagformulieren:


Als u onverhoopt niet digitaal kunt aanvragen, dan kunt u de onderstaande aanvraagformulieren gebruiken als u corona diagnostiek wilt aanvragen. Het formulier voor diagnostiek bij een actieve infectie wordt standaard bijgeleverd bij een corona afnameset. Afname-instructie:


Voor het afnemen van materialen bij een patiënt of een medewerker dient u de afname instructie achterop het aanvraagformulier in de corona afnameset te volgen. Zie ook hierboven het aanvraagformulier COVID-19 diagnostiek (actieve infectie). Meest gestelde vragen:


We merken dat u vragen heeft over de diagnostiek die hiervoor bij LabMicTA wordt uitgevoerd en wat u daarbij van ons kunt verwachten. We hebben de meest gestelde vragen voor u op een rijtje gezet. Leest u alstublieft deze  "meest gestelde vragen LabMicTA" goed door. Goed mogelijk dat uw vraag hier wordt beantwoord.

Mist u het antwoord op uw vraag? Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren op telefoonnummer 088-5374200. U wordt dan doorverbonden met degene die uw vraag het beste kan beantwoorden. 

Waar kunt u meer informatie vinden?

Het landelijke informatienummer van de GGD is beschikbaar via telefoonnummer 0800-1351.  U kunt daarnaast nadere informatie vinden op de website van de GGD Twente.

Ook kunt u de website van het RIVM raadplegen voor het laatste nieuws over het Coronavirus en de maatregelen daaromheen.

Feedback